Jack Daniel’s

  • Ejer: Brown-Forman
  • Beliggende: Lynchburg, Tennessee
  • DSP Nr.: DSP-TN-4
  • Officiel hjemmeside: Jackdaniels.com

Jack Daniel’s er en af verdens største producenter af whiskey og er ejet af virksomheden Brown-Forman, der også ejer Old Forester og Woodford Reserve. Destilleriet ligger i byen Lynchburg i staten Tennessee – og det er virkelig på bøh-landet. Der er over 100 km til nærmeste by, så du skal VIRKELIG have lyst på at besøge netop deres destilleri.

Det mest mærkeligt er dog ikke den meget isolerede lokation, med derimod at byen ligger i et såkaldt ”dry county” (et ”county” svarer til en kommune). Tro det eller lade være, men det er ikke tilladt af sælge eller udskænke alkohol i en kommune der er ”dry”. Lidt grotesk, at en af verdens største producenter af alkohol ligger der. Den eneste undtagelse er Jack Daniel’s ”gift shop” hvor de må sælge få, udvalgte produkter. Rent teknisk er det specielt-lavede tomme flasker man køber – men butikken har fået lov til at sælge dem med whiskey i. Du tænker sikkert at det er ret langt ude – og det kan jeg bekræfte; Jeg har selv købt en special udgave af deres ”Gentleman Jack” produkt på stedet – og jeg fik ganske rigtig en flaske med sirlige ristninger, som kun kan købe der.

Historien om Jack Daniel’s starter i princippet helt tilbage omkring 1850 (ingen kender det nøjagtige årstal), hvor Jasper Newton Daniel bliver født. Han blev ret hurtigt kaldt ”Jack” af familien – og det har vi andre så også kaldt ham lige siden.  Kun 14 år gammel blev han taget under vingerne af den lokale moonshine producent Dan Call – og det var her han mødte destillationseksperten Nathan Green, hvis kælenavn i øvrigt var ”Uncle Nearest”. Ifølge overleveringerne, så lærte Uncle Nearest Jack Daniel alt det han skulle vide omkring destillationsprocessen og lagde dermed grundlaget for, at han kunne starte sin virksomhed. Den del af Jack Daniel’s historien forsøgte man i mange år at feje ind under gulvtæppet, da Uncle Nearest var en sort slave. I dag ville man ikke tænke et sekund over det, men dengang blev det nærmest opfattet som pinligt, at den berømte Jack Daniel var blevet oplært af en sort mand.

Da Jack startede hans eget destilleri efter et par år hos Dan Call, så tog han Uncle Nearest med som master distiller – og de arbejdede sammen i flere år. Efterhånden som det gik op for whisekybranchen hvor stor indflydelse Uncle Nearest havde haft, så har han fået mere og mere respekt. I skrivende stund er det kulmineret med, at han har fået opkaldt et whiskeymærke efter sig: unclenearest.com

Er Jack Daniel’s Bourbon? (Afsnittet her er lidt nørdet)

Hvis der er noget der kan skille vandene blandt whiskeynørder, så er det diskussionen omkring hvorvidt Jack Daniel’s er en Bourbon eller ej. Og du under dig måske: Der er jo helt faste regler for hvordan man må fremstille Bourbon – så hvordan kan der overhovedet være tvivl?

Svaret er, at det er ”kompliceret” – og her er årsagerne til striden:

Jack Daniel’s bruger en metode der hedder ”The Lincoln County Proces”. Denne metode går kort ud på, at den nye klare whiskey, der kommer ud af destillationsprocessen, bliver filtreret gennem trækul der er fremstillet af træsorten ”sukkerløn” (den man får ahornsirup fra). Den måde trækullene fremstilles på, er ret imponerede – og det er en af de ting jeg husker bedst fra mit besøg på stedet: Man laver simpelthen en stor stak af sukkerlønbrædder og så overhælder man dem med ikke-lagret whiskey der har en alkoholprocent på 70. Når flammerne så har rigtig godt fat og det hele begynder at forkulle, så sprøjter man vand over så det ikke brænder helt ned. Nu har man så de fineste kulbriketter.

Nu drypper man langsomt den nye whiskey ned gennem kullene – og det tager ca. 3-5 dage at blive filtreret gennem det tykke lag af trækul. Jack Daniel’s kalder denne del af processen for ”Mellowing”. Det lyder jo alt sammen helt tilforladeligt, men nu har vi altså balladen: Man må IKKE tilsætte andet end vand til Bourbon, fra det tidspunkt whiskeyen kommer ud af destillationsapparatet og til den bliver hældt på tønde. Så tilføjer eller fjerner mellowing så noget? Nogen argumenterer for at mellowing er en filtreringsproces er fjerner urenheder – mens andre argumenterer for, at kontakten med trækullet uvægerligt vil tilføje noget – og så kan det ikke længere være Bourbon.

Selv om det er den sidste gruppe der har ret, så er der et yderligere tvist, da tilhængerne af at Jack Daniel’s er Bourbon vil sige: ”OK …. så der bliver tilføjet noget igennem trækulsfiltreringen, men er det ikke ligegyldigt, da det jo alligevel sker med det sammen whiskeyen kommer på tønder?” Bourbonreglerne foreskriver nemlig, at Bourbon kun må lagres i tønder der er forkullede på indersiden.

Som sidste argument, siger den gruppe, der er helt overbeviste om, at Jack Daniel’s ikke er Bourbon, at …. ”Ja, ja – det kan godt være, men trækullet i mellowing-processen er jo lavet af sukkerløn og ikke eg, som reglerne forskriver”.

Med andre ord: Vi er altså hele nede på super-nørde niveau, der hvor slaget står. Og det bliver i virkeligheden endnu mere komisk, når man så spørger Jack Daniel’s selv. I modsætning til hvad man skulle tro, så kæmper Jack Daniel’s IKKE for at kunne kalde sig en Bourbon. Tværtimod, de kæmper med næb og klør for, at alle holder op med at kalde dem Bourbon. Det de selv kalder sig er ”Tennessee Whiskey” og der er de meget stolte af. Tennessee Whiskey er dog kun en kategori der er anerkendt i Tennessee.

Følgende Jack Daniel’s produkter er anmeldt hos Straight Whiskey.dk: 

Denne artikel er skrevet af: Henrik Brandt