Willett

Tilbage i 1935 – kort efter at det Amerikanske spiritus forbud var blevet ophævet, begyndte A.L. Thompson Willett opførslen af Willett Distillery på sin families gamle gård i Bardstown, Kentucky, hvor han destillerede sit første batch whiskey – rundt regnet 30 tønder – den 17 marts 1937. Dengang var Willett’ primære whiskey mærke, deres Old Bardstown brand.

Fra 1935 og op til 70erne blev Willett distillery drevet som et familieejet destilleri, men da amerikansk whiskey begyndte at miste sin popularitet til andre spiritus typer og energikrisen satte ind, stoppede Willett med at producere whiskey, og begyndte i stedet at producere ethanol til den amerikanske brændstof industri. Denne strategi skulle vise sig ikke at bære frugt, da brændstofpriserne kort efter styrtdykkede, hvilket resulterede i, at Willett blev permanent lukket ned i begyndelsen af 80erne. 

I 1984 købte norske Evan Kulsveen (gift med Thompson’s datter; Martha Harriet Willett) Willett destilleriet og omdøbte det til Kentucky Bourbon Distillers (KBD). I de efterfølgende år fortsatte KBD med at sælge den whiskey, som var blevet produceret af Willett, før destilleriet lukkede permanent. Men som årene gik begyndte KBD i stigende grad at købe deres whiskey hos tredjepart, for til sidst udelukkende at operere som et såkaldt NDP destilleri, og tilbyde en bred vifte af forskellige mærker, såsom; Rowan’s Creek, Noah’s Mill, Pure Kentucky XO og Kentucky Vintage, som alle rygtes at være blevet destilleret hos nabo destilleriet; Heaven Hill, for derefter at være blevet lagret i KBD’s egne warehouses. Ingen af omtalte whiskey mærker bærer KBD’ eller Willett’ eget navn, men bliver alle lanceret under deres respektive brand navne, men mere om det i næste uges anmeldelse. Sideløbende flaskede KDB også whiskey for så prominente mærker som f.eks. Michter’s og Black Maple Hill.

Sidst i 80’erne introducerede Willett – som nogle af de første i Amerika, deres small batch serie, som på daværende tidspunkt ikke slog igennem i Amerika, men som til gengæld blev en relativ stor salgssucces i udlandet, ikke mindst i Japan. Men det var ikke før at Jim Beam meldte sig på banen og begyndte at producere Small Batch whiskyer, at amerikanerne for alvor fik øjnene op for produktet.  

I 2006 lancerer Willett deres legendariske Willett Family Estate Bourbon og rye whiskyer, som varierer i alder fra 2 til majestætiske 25 år, og som alle er single barrel udgaver flasket ved fad styrke. Samtlige af disse Bourbon og rye whiskier er sourched fra adskillige ukendte destillerier, men har på trods af det, opnået kultstatus, og ældre aftapninger er i dag en lille formue værd. Fra første færd af Family Estate æraen kunne interesserede købe en tønde Family Estate whiskey fra Willett – og det er bl.a. her de legendariske LeNell’s Red Hook Rye’s stammer fra, som i dag får hammerslag på op til 30.000 amerikanske dollars, når de bliver udbudt på auktioner.          

I 2009 starter renovationen af Willett, hvor destilleriet i processen får installeret både en pot – samt en continuous still, og endelig den 21. januar 2012 flyder whiskyen på ny hos Willett, hvor far og søn; Evan og Drew Kulsveen lancerer 4 bourbon samt 2 rye mash bill whiskyer. I 2015 lancerer Willett deres egen 2 års gamle destillerede udgave af Willett Family Estate Rye, som årene er gået, bliver lanceret i stadig ældre udgaver. Herhjemme har vi dog indtil videre desværre kun haft mulighed for at købe deres 2- samt 3 årringe udgaver.

I 2016 lancerede Willett deres egen destilleret Bottled In Bond udgave af deres Old Bardstown Bourbon mærke, som vi desværre stadig venter på herhjemme. Tidligere lancerede variationer af Old Bardstown skulle angiveligt have indeholdt Bourbon fra Heaven Hill. 

Følgende Willett produkter er anmeldt hos Straight Whiskey.dk:

Denne artikel er skrevet af: Hasse Berg

Fotos bragt i denne artiker er taget af: Henrik Brandt