“New” Bernheim Distillery (Heaven Hill)

  • Ejer: Shapira familien
  • Beliggende: Louisville, Kentucky
  • DSP Nr.: DSP-KY-1 (Bernheim). DSP-KY-31 (Warehouses and bottling house in Bardstown)
  • Officiel hjemmeside: heavenhill.com

Til trods for at Shapira familien i generationer har ejet Heaven Hill, tænker jeg ikke, at navnet vækker genklang hos de fleste. Hvorimod Beam navnet, selv hos det ikke Amerikansk Whiskey nydende segment – prøv i øvrigt at sige det ti gange efter hinanden, får en klokke til at ringe. For Beam navnet er selvsagt synonym med et af de bedst sælgende Amerikanske Whiskey mærker i verden, nemlig Jim Beam. Det er dog ikke James “Jim” Beauregard Beam, som vi i forbindelse med Heaven Hill skal have fat i. Derimod hans fætter, Joseph Lloyd Beam, som kort og godt blev refereret til som “Mr. Joe”.

Joseph (Joe) Beam blev født den 9. April 1868 og var søn af destiller Joseph M. Beam. Joseph (Joe) Beam arbejdede fra han var 13 år i Whiskey industrien og nåede, før at han flyttede til Mexico, at arbejde for en håndfuld forskellige destillerier i Bardstown. I 1887 giftede han sig med Katherine McGill, som han endte med at få hele ni sønner sammen med. Hvoraf syv af dem – Elmo, Roy, Wilmer, Desmond, Everett, Otis og Harry senere kom til at arbejde i Whiskey industrien. Blandt andre for Frankfort Distillery (Four Roses) Maker’s Mark og Heaven Hill, men mere om det lidt senere. I starten af forbudstiden (prohibition) flyttede Beam hans familie til Juarez i Mexico, ifølge flere kilder, for at destillerer Tequila. Men ifølge Spoelman og Haskell’s bog; Dead Distillers, destillerede han rent faktisk Mexicansk Bourbon. Ja, du læste rigtigt. For i 1925 var der intet der forhindrede de Mexicanske producenter i at kalde deres Whiskey for Bourbon. Da det som bekendt, først var i 1964 at den Amerikanske kongres vedtog at Bourbon ved lov er; “a distinctive product of the united states”. Hvorom alting er, så begyndte Beam at arbejde for Mary Dowling. Som grundet forbudstiden, havde valgt at flyttet familiens Waterfill & Frazier destilleri, som tidligere havde lagt i Bourbon County i Kentucky, til Juarez for derefter at omdøbe destilleriet til D.W. Distillery. Dowling døde i 1930 og efter at hendes sønner forgæves havde forsøgt at få destilleriet til at køre videre, drejede de omsider nøglen om og destilleriet blev solgt. Hvorefter at Beam og hans familie rejste hjem til Amerika, som omsider havde ophævet spiritusforbuddet.

I 1933 blev Beam sammen med to af de fem Shapira brødre, en ud af fem investorerne til at åbne hvad der oprindeligt skulle havde været “Old Heavenhill Springs Distillery”, men i stedet endte med at blive “Old Heaven Hill Springs Distillery”. Hvilket ifølge Veach, skyldes en simpel trykfejl. Beam investerede $9000 (hvad der i dag ca. svarer til $183.000) i destilleriet, og den 13. december 1935 fyldte de deres første fad Whiskey. Hvorefter de i 1938 frigav deres nye Whiskey mærke; Bourbon Falls. Som Beam’s Søn; Henry M. Beam, i sin rolle som master destiller havde produceret. Problemet var bare, at de fem års ventetid på at kunne udgive deres første Whiskey, og dermed også fem år uden indkomst, havde drænet kassebeholdning. Og for at gøre ondt værre, var tre af de fem investorer, heriblandt Beam, løbet tør for penge. Så enten blev de nødsaget til at finde nye investorer, som kunne købe de tre “nødstedte” ud, eller så var de slet og ret, nødsaget til at begære destilleriet konkurs. De nye investorer blev fundet blandt egne rækker, så at sige. For de resterende tre Shapira brødre trådte til, og reddede dermed destilleriet. Hvilket selvsagt bevirkede, at de fem Shapira brødre (David, Ed, Gary, George og Mose) blev ejere af Old Heaven Hill Springs Distillery. Og den dag i dag, er Heaven Hill stadig i familiens eje. Da det nye ejerskab var blevet effektueret, trådte Joseph Beam og hans søn ud af firmaet, og overlod roret som master destiller til Park Beam. En titel som skulle blive i familien helt ind til 2013, hvor Denny Potter tiltrådte stillingen. Potter blev i øvrigt afløst af Conor O’Driscoll – som i skrivende stund stadig er Heaven Hill’s master destiller, i 2019 da Potter skiftede hold og blev Maker’s Mark’s nye master destiller i 2018.

Af andre Beam familiemedlemmer, som har været master destillere for Heaven Hill kan nævnes: Earl Beam, Parker Beam samt Craig Beam. Hvoraf Parker som døde af ALS tilbage i 2017, må siges at være den mest kendte. Og i øvrigt også den eneste master destiller hos Heaven Hill, som har fået en Whiskey, eller rettere sagt, en hel serie af Whiskyer, opkaldt efter sig. Nemlig Parker’s Heritage Collection.

Hvad der motiverede de fem Shapira brødre til at gå ind i Whiskey branchen, må guderne vide. For ingen af brødrene have nogen som helst forudgående viden om, hvordan man destillerede Whiskey. Og når man samtidig tager i betragtning, at Shapira brødrene ikke overtog et allerede etableret destilleri. Men byggede Old Heaven Hill Springs Distillery op fra grunden, og det endda midt under “den store depression”, så virker projektet på papiret ærligt talt som en dødssejler. Det til trods, evnede de, i samarbejde med Beam, små syv år efter, at skabe det mest sælgende Whiskey mærke i sin tid; Old Heaven Hill Bottled In Bond.

Shapira familien kom oprindeligt fra Litauen, som deres far Max Shapira havde migreret fra i 1888. Max havde i de første år i Amerika ernæret sig som dørsælger, indtil at han langsomt men sikkert, havde sparet nok op, til at kunne åbne sin første butik i Louisville. Som kort og godt kom til at hedde; “The Louisville Store”. Hvorfra han solgte byggematerialet til byens murere. Da hans fem sønner nåede den arbejdsdygtige alder, hjalp deres far dem økonomisk, så også de, kunne åbne hver deres udgave af “The Louisville Store”, som derfor som årene gik, kom til at udgøre en hel familieejet butikskæde. Shapira familien må unægtelig have været dygtige forretningsdrivende. For henover årene åbnede de yderlig 14 forretninger. Både nye afdelinger af “The Louisville Store” samt “The People’s Store”, som blandt meget andet, havde beklædning i deres sortiment.

Som nævnt investerede Ed og David i 1933 deres penge i Old Heavenhill Springs Distillery, og de resterende tre brødre; Gary, George og Mose fulgte trop i 1939. Og lagde dermed fundamentet, til hvad der med tiden skulle blive den 4 største producent af spiritus i Amerika. I skrivende stund er Heaven Hill stadig drevet og ejet af Shapira familien, med Ed Shapira’s søn Max ved roret, som firmaets præsident. Den sidste af de fem brødre, som stiftede firmaet, gik bort i 1996.

Af signifikante begivenheder i Heaven Hill’s små 90 års lange historie, skal selvfølgelig især fremhæves den historiske brand, der hærgede destilleriet i Bardstown, Kentucky den 7. november 1996. Som over en fire timers periode resulterede i, at 7 ud af 44 lagerhuse samt selve destilleriet totalt udbrændte. I alt gik Ca. 90.000 fade Bourbon tabt, eller hvad der på daværende tidspunkt svarede til ca. to procent af verdens Whiskey beholdning. Hvis du ønsker at vide mere om selve branden, så kan jeg anbefale at læse distillerytrail’s artikel, som også indeholder nyhedsklips fra selve branden. I 1999 køber Heaven Hill Bernheim Distillery i Louisville af Diageo. Hvorefter de omdøber det til New Bernheim. New Bernheim er sidenhen, over flere gange, blevet udbygget, hvorved produktionen er blevet mere end tredoblet. Til trods for at Heaven Hill’s New Bernheim destilleri, som nævnt, er beliggende i Louisville, lagre de også og til stadighed deres Whiskey i Bardstown.

Heaven Hill benytter sig af en “barrel entry proof” på 62,50 ABV og forkuller deres fade med en “barrel char #3 level” og har ikke mindre en 6 forskellige mash bill’s:

  • Bourbon mash bill: 78% majs, 10% rug og 12% byg.
  • Rye mash bill: 51% rug, 35% majs og 14% byg.
  • Wheated Bourbon mash bill: 68% majs, 20% hvede og 12% byg.
  • Wheat Whiskey mash bill: 51% hvede, 37% majs og 12% byg.
  • Corn Whiskey: 80% majs, 8% rug og 12% byg.
  • Malt Whiskey mash bill: 65% bygmalt, 35% majs.

Heaven Hill har en imponerende portefølje af Whiskey mærker, hvoraf deres core range består af, forskellige udgaver af: Bernheim, Elijah Craig, Evan Williams, Fighting Cock, Heaven Hill, Henry McKenna, Larceny, Mellow Corn, Old Fitzgerald, Parker’s Heritage Collection, Pikesville Rye og Rittenhouse Rye.

Heaven Hill er desuden notorisk kendte for at sælge fade i stor stil, til flere af de såkaldte NDP’er. Til trods for at de fleste NDP’erne officielt ikke afslører, hvor deres Whiskey stammer fra, vil rygterne vide, at b. la. LuxRow’s Bourbon mærker samt flere af Diageo’s forskellige Bourbon mærker, så som I.W. Harper, stammer fra Heaven Hill. LuxRow er dog fornyeligt begyndt at destillere deres egen Whiskey, som efter sigende skulle komme på markedet i 2023.

Et udvalg af såkaldte “cats & dogs” fra Heaven Hill

Desuden kommer langt de fleste Amerikanske Whiskey aftapninger, der bliver udgivet af de europæiske uafhængige aftappere, fra Heaven Hill. Yderlig mere har Heaven Hill udgivet et sand væld af “uofficielle Whiskey mærker”, refereret til i Amerika, som “cats and dogs”. Fællesnævner for disse mærker var, at de ofte blev udgivet i “billige standard flasker” med skruelåg, hvor etiketterne refererede til ikke eksisterende destillerier. Desuden blev langt de fleste af dem, udgivet fra 70’erne til 00’erne. Blandt disse mærker kan bl.a. nævnes Anderson Club, The Yellow Rose of Texas, Virgin Bourbon og Daniel Stewart. Men listen over uofficielle mærker, som menes at stamme fra Heaven Hill tæller mere end 70 forskellige mærker.

Følgende Heaven Hill produkter er anmeldt hos Straight Whiskey.dk:

Uafhængige Heaven Hill aftapninger:

Denne artikel er skrevet af: Hasse Berg

Billederne af de uofficielle Heaven Hill Whiskey mærker, er taget af Jonathan Renshon, og bragt i denne anmeldelse med hans velsignelse.